Read this in English (click the link below):

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Οικογενειακή εκδρομή στον Άγιο Νεόφυτο (Τάλα)


Ένας από τους χώρους που αξίζει να επισκεφτείς αυτό το καλοκαίρι, είναι το γραφικό μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. Τόσο κοντά στην Πάφο και τόσο εύκολο να συνδυαστεί με ένα (πραγματικά) οικογενειακό εστιατόριο, που είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. 

Προαύλιο και εκκλησία της Μονής Αγ. Νεοφύτου
Το μοναστήρι βρίσκεται μόνο μερικά μόνο χιλιόμετρα έξω από την Πάφο, σε μια γραφική περιοχή, στο τέλος του δρόμου από το χωριό Τρεμιθούσα προς Τάλα. Η ιστορία του μοναστηριού ξεκινά το 1159 όταν ο κύπριος Άγιος έφθασε στην Πάφο, με αρχικό στόχο να φύγει με πλοίο από το νησί. Τα σχέδια του δεν πραγματοποιήθηκαν και ο Άγιος διάλεξε για χώρο μοναχισμού του την περιοχή του μοναστηριού. Ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, έζησε το τέλος της Βυζαντινής περιόδου και την έναρξη της Φραγκοκρατίας (1191 μ.Χ.) στην Κύπρο. Παρά το ότι δεν πήγε σχολείο και παρά τους κινδύνους λόγω της Φραγκοκρατίας, ο Άγιος ήταν πολυγραφέστατος και με κείμενα που αψηφούσαν τον κίνδυνο. Στους χώρους του μοναστηριού παρέμεινε μέχρι ωσότου κοιμήθηκε, το 1219, σε ηλικία 85 ετών.

Η εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου
Μια εκδρομή στο μοναστήρι ξεκινά από την Εγκλείστρα. Το κελί, είχε λαξευτεί από τον ίδιο τον ερημίτη και περιέχει σήμερα μερικές από τις πιο εντυπωσιακές βυζαντινές νωπογραφίες. Παράλληλα με τη θρησκευτική κατάνυξη, εκεί θα έρθει στο νου μας η (σχεδόν 1000 ετών) φράση «τάφος του Αγίου Νεοφύτου», που παραπέμπει σε εκείνο ακριβώς το χώρο. Μερικά σκαλοπάτια
Κήποι της Μονής
μακριά, στο βάθος του βράχου είναι η σπηλιά με το αγίασμα. Πιο πέρα είναι η εκκλησιά, όπου μπορούμε να προσκυνήσουμε τα λείψανα του Αγίου.Διασχίζοντας τον ανθόκηπο του μοναστηριού, τελειώσουμε την επίσκεψη στη Μονή με το αξιόλογο της μουσείο. Εκεί μπορούμε να δούμε βυζαντινές εικόνες εξαιρετικής καλλιτεχνικής ποιότητας καθώς και άλλα εκθέματα του μοναστηριού και της Κύπρου. 


Είναι τόσο εύκολο στην πρόσβαση του, που το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, είναι ένας χώρος που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείς με την οικογένεια σου, αλλά και με παρέα φίλων, μέσα στα πλαίσια μιας σύντομης ή μονοήμερης εκδρομής. Η διαδρομή προς την Μονή, από την Πάφο είναι περίπου 15 λεπτά. Ανεβαίνεις την Λεωφόρο Μεσόγης (προς Τσάδα) και στο ύψους των φώτων τροχαίας Μεσόγης-Τρεμιθούσας, κάνεις στροφή αριστερά για την Τάλα. Στο τέλος του δρόμου, βρίσκεσαι σε μια περιοχή που μοιάζει σαν απομεινάρι δάσους στα περίχωρα της σύγχρονης πόλης. 

'Acropolis Tavern' restaurant
Πάνω σε αυτή τη διαδρομή, στα φώτα τροχαίας Μεσόγης-Τρεμιθούσας, βρίσκεται το εστιατόριο Acropolis Tavern που προσφέρεται για ενδιάμεση στάση. Εδώ μπορείτε να ξεκουραστείτε, να πιείτε κάτι πριν να συνεχίσετε το δρόμο σας ή να πάρετε το μεσημεριανό σας φαγητό επιστρέφοντας από την Μονή. Είναι ένας πολύ βολικός χώρος για στάση και αναζωογόνηση, ειδικά αν έρχεστε από άλλες επαρχίες. 

Ποιοτικός παιγνιδότοπος εστιατορίου
Το εστιατόριο έχει δικό του χώρο στάθμευσης και εύκολη πρόσβαση (και για άτομα με αναπηρίες). Τα παιδιά μπορούν να παίξουν στον παιδότοπο και να ξεκουραστούν με το δικό τους τρόπο. Οι ενήλικες μπορούν να απολαύσουν το ποτό ή το φαγητό τους με την ησυχία τους, σε ένα χώρο κοντά στην Πάφο αλλά με μια υψομετρική διαφορά από την θάλασσα που απομακρύνει την ενοχλητική υγρασία της όποιας παράλιας πόλης. Η δροσιά του χώρου αλλά και ο τρόπος κατασκευής του εστιατορίου, είναι το κερασάκι στην τούρτα για μια εκδρομή που θα θυμάστε για πολλή καιρό. 

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.